382

Raili Pajula

61 vuotta, Patterinhaka

Ammatti: RKM, herastuomari
Ammattiliitto: Pro seniorit

Jokainen sukupolvi on tärkeä.

Olen kahden aikuisen lapsen äiti. He ovat tehneet minusta kolminkertaisen mumman. Olen 61-vuotias ja koulutukseltani rakennusmestari. Olen ollut jo kauan nivelreuman takia työkyvyttömyyseläkkeellä ja päivätyön puuttumisen olen täydentänyt mm. osallistumalla kotiseututyöhön ja yhdistystoimintaan.

Muutin kuusi vuotta sitten Portsasta Patterinhakaan. Turussa en ole muualla asunutkaan, vaikka Turun vuosia on kohta 40 kasassa. Syntymäkuntani Loimaan savet ovat rapisseet jaloista jo aikoja sitten.

Olen lähes koko Turun aikanani toiminut kaupunginosaseurassa tehden työtä asuinalueeni hyväksi. Teknisestä koulutuksestani johtuen olen kiinnostunut nk. kovista asioista. Olin menneinä vuosina jäsenenä kiinteistölautakunnassa ja teknisten palveluiden johtokunnassa, joita kumpaakaan ei enää ole. Minut valittiin käräjäoikeuden lautamieheksi 1992, kun käräjäoikeudet perustettiin. Olen saanut Herastuomarin arvonimen, jota arvostan suuresti. Koen lautamiehenä toimimisen erittäin kiinnostavaksi, vaikka vastuullisuus ja pyrkimys oikeudenmukaisuuteen tekee työn henkisesti raskaaksi .

Toivoisin Turkuun vauhdikkaampaa päätöksentekoa. Tällä en tarkoita rahan hassaamista jokaiseen ideaan, vaan jatkuvan valittamisen lopettamista ja siirtymistä positiivisempaan ajatteluun yhteisen kaupunkimme ja kaupunkilaisten parhaaksi. Raitiotietä en henkilökohtaisesti kannata. Busseilla pystytään hoitamaan riittävä julkinen liikenne. Aikatauluilla voidaan ratkaista mahdolliset ruuhkahuiput. Kannatan kaluston vaihtamista sähköbusseiksi mm. ympäristönsuojelullisista syistä.

Valtiovalta on ajamassa ahtaalle köyhiä, sairaita ja vanhoja supistamalla heiltä, joilla jo ennestään on heikommat oltavat. Turun kaupunki ei saa tehdä samoin. Vanhuksien ja sairaiden hoitoon on saatava inhimillisyyttä. Viime aikaisten ikävien uutisten kaltaisia ei saa enää tulla. Henkilökunnasta on pidettävä huolta, että he jaksavat tehdä työnsä kunnialla. Kilpailuttaminen ei sovi vanhusten ja vammaisten palveluasumiseen. Heidän tulee saada pitää kotinsa.

Kunnat kilpailuttavat hankintojaan. Aina ajoittain julkisuudessa kerrotaan, että joku kunta ei kilpailutakaan tai ettei EU vaadi kilpailutusta. Kilpailuttamislainsäädännön tuntemiseen pitää Turussa panostaa. Kilpailutuksissa pitää suosia kotimaista sekä lähialueen tuotteita ja yrityksiä pisteytyksiä painottamalla mahdollisuuksien rajoissa. Hinta ei saa olla painavin kriteeri.